پرلیت

شیب بندی و کف سازی ساختمان با پرلیت

پرلیت مناسب برای شیب بندی و کف سازی

پرلیت مناسب برای شیب بندی و کف سازی ساختمان چه ویژگی‌هایی دارد؟ قبل از اینکه به این پرسش پاسخ دهیم پیشنهاد می‌کنم ابتدا به معرفی پرلیت بپردازیم.

همانطور که درباره پرلیت ساختمانی صحبت کردیم، این سنگ آتشفشانی دارای ترکیبات رئولیتی است. بافت سنگ‌های پرلیت شیشه‌ای گاهی نیز دربرگیرنده ابسیدین در درون خود است. البته متخصصین این شرایط را حاکی از تبدیل سنگ نخستین به پرلیت می‌دانند.

سنگ پرلیت دارای ساخت و بافت مخصوص است که به صورت ترک‌های کروی به چشم دیده می‌شود. این مساله نیز با چشم غیر مسلح نیز قابل دید است که پیامد سرد شدن گدازه و هیدراتاسیون بعدی آن است.

پرلیت در طبیعت ابتدا بصورت خام یافت می‌شود. رنگ‌های پرلیت خام خاکستری روشن و گاهی مایل به سبز، سیاه، روشن و قهوه‌ای است. بافت شیشه‌ای دارد و از نظر ترمودینامیکی ناپایدار و با گذشت زمان شروع به تبلور می‌کند.

پرلیت خام در تولید سیمان، مواد منفجره، متالوژی، تولید زئولیت مصنوعی، فیلتر و ساخت فیبر شیشه‌ای، سرامیک سازی و ده‌ها مورد صنعتی کاربرد دارد.

پرلیت پخته یا منبسط از جمله مواد معدنی فرآوری شده‌ای است که با نام پرلیت در عام مطرح است. عبارت علمی آن همان پرلیت منبسط است. اگر سنگ پرلیت در دمای حدوداً بین 700 تا 1200 درجه سانتیگراد قرار گیرد، در اثر فشار دما، فشارهای ناشی از تبخیر آب در درون آن افزایش پیدا می‌کند. در این شرایط شیشه‌های موجود در آن نرم شده و حالت خمیری پیدا می‌کند. پس بخار و گاز درون پرلیت از روزنه‌های ریز آن خارج شده و دانه‌های پرلیت همانند دانه‌های ذرت شکفته می‌شود.

این دانه‌ها در سایزها و اندازه‌های مختلف تولید و دانه بندی می‌شود. چگالی آن بسیار پایین و از پرلیت خام بسیار سبک‌تر است.

نحوه شیب بندی با پرلیت

در نحوه‌ی شیب بندی با پرلیت ابتدا با توجه به نوع کار میزان باردهی در کف بهتر است مشخص شود. فرض می‌کنیم قرار است 10 سانتی متر بار بدهیم. نکته اول در انتخاب دانه باید دقت شود. مثلا برای کف که 10 سانتیمتر باردهی داریم، پیشنهاد می‌کنیم سایز دانه پرلیت بین 1تا 8 میلیمتر باشد. در این بخش دانه‌های پرلیت حتماً بدون خاکه باشد و بدون آب در سطح پخش و به حالت ضربه‌ای بر روی آن می‌زنیم تا دانه‌ها در هم فرو رفته و اصطلاحاً محکم شود.

دو سانتی متر بالا پس از ریختن دانه پرلیت، ملات ریخته می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم بجای ملات سیمان، ماسه و آب، ماسه را حذف و از دانه 0.5 تا 1 میلیمتر پرلیت استفاده شود تا ملات سبک و مناسبی بدست آید.

اما در کف سازی زمانی بخواهیم تنها 1 تا 3 سانتی متر بار بریزیم بهتر است سایز دانه پرلیت متفاوت از 10 سانتیمتر باشد. معمولا برای لمینت کاری کف از دانه ریزتر باید استفاده کرد تا ارتفاع کار کمتر شود.

اگر در کف سازی یا حتی در شیب بندی برای ارتفاع 30 تا 50 سانتیمتر قصد دارید از پرلیت برای سبک سازی استفاده کنیم، دیگر روش بالا را نباید بکار برد.

در این روش معمولا برای پر کردن اختلاف سطح ساختمان، معمار ساختمان مجبور است با دانه سبک پر کند. پرلیت در این صورت نباید یک جا کف شود یعنی کل 50 سانتیمتر مانند پوکه معدنی نباید دانه ریخته شود. پیشنهاد می‌کنیم هر 10 سانت به 10 سانتی متر کرون بندی شود. در انتهای کار 3 تا 5 سانتیمتر برای باردهی بتن آزاد می‌گذاریم تا بتن ریزی صورت گیرد.

دریافت قیمت پوکه معدنی

مزایای استفاده از پرلیت برای شیب بندی ساختمان

اگر بخواهیم مزایای استفاده از پرلیت را در شیب بندی ساختمان توضیح دهیم، می‌توان به دلایل فراوانی اشاره کرد. قبل از آن بهتر است دلیل شیب بندی در ساختمان را به بیان ساده توضیح دهیم: علت شیب بندی در ساختمان با هدف هدایت آب از روی کف یا سقف ساختمانها است.

حالا که هدف از شیب بندی را شناختیم به مزیت‌های پرلیت در این بخش اشاره می‌کنیم. مهمترین دلایل بدین شرح است:

وزن کم پرلیت، پراهمیت‌ترین نکته در شیب بندی ساختمان است. زیرا با استفاده از پرلیت بار مرده سازه کم شده و در برابر زلزله آسیب کمتری وارد می‌شود.

افت صوتی مناسب یکی دیگر از مزایای استفاده از پرلیت در شیب بندی است. زیرا نقش عایق را برای سقف بازی می‌کند. به عنوان مثال این روزها بسیاری امکانات رفاهی ساختمان بر روی سقف طراحی می‌شود. مانند باغچه، استخر یا جکوزی. با استفاده از بتن پرلیتی صدا از پشت بام کمتر به طبقات زیرین انتقال داده می‌شود.

دوام و پایداری شیمیایی پرلیت به دلیل PH تقریباً خنثی آن، مشکلات شیمیایی برای مخلوط بتن ایجاد نمی‌کند.

جذب آب پایین یکی از ویژگی‌های مهم پرلیت است. با این روند در صورتی که به هر دلیلی آب به سطوح پایین ساختمان نفوذ کند، پرلیت با قدرت جذب بالای آب که دارد مانع از ورود آب به سطوح پایین ساختمان خواهد شد.

کاهش مصرف سیمان به دلیل خواص پوزولانی پرلیت، مصرف سیمان در شیب بندی ساختمان به شدت پایین می‌آید.

پرلیت نقش عایق در صدا، رطوبت و آتش را دارد. پس مصالح مطمئنی برای استفاده در شیب بندی در ساختمان شما است.

استفاده از پرلیت در کف سازی ساختمان

یکی دیگر از مصارف عمده پرلیت، بکار بردن آن در کف سازی ساختمان است. در کف سازی برای محکم و سفت کردن کف ساختمان مصالح پرکننده به کار برده می‌شود. در برخی از روش‌های غیر فنی ساختمان از خاک، آجر شکسته و ضایعات کارخانه آجر استفاده می‌شود. این روش مشکلات زیادی برای ساختمان بوجود می‌آورد. بار مرده ساختمان بالا می‌رود و مشکلات عمده در رطوبت و … بوجود می‌آید.

ولی در کف سازی ساختمان با کمک پرلیت، عمر مفید سازه بالا می‌رود. وجود پرلیت منبسط در کف سازی، نقش عایق صدا، گرما، و سرما را در ساختمان ایفا می‌کند. کاهش چشمگیر وزن ساختمان و ضد زلزله بودن آن از دیگر مزایای استفاده از پرلیت منبسط در کف سازی ساختمان است.

مزایای استفاده از پرلیت در کف سازی

مزایای استفاده از پرلیت در کف سازی ساختمان تقریباً مشابه با ویژگی منحصر به فرد پرلیت در شیب بندی دانست. با اینحال خالی از لطف نیست که نکات بیشتری درباره مزایای پرلیت بدانیم:

اولین نکته که می‌توان پرلیت را گزینه مناسبی برای کف سازی بدانیم، توجه به نوع زیرسازی مناسب ساختمان است. زیرسازی درست زمانی صورت می‌گیرد که پس از اجرا کف ساختمان یا زیر کف پوش نشست نکند. به دلیل مشکلات مواد زیرسازی مخصوصاً گل یا نخاله این مشکل به شدت اتفاق می‌افتد.

دومین نکته با استفاده از پرلیت در کف سازی ساختمان، مانع از ورود رطوبت به کف خواهیم بود.

هزینه ساخت و نگهداری کف ساختمان نکته سوم است که باید به آن توجه شود. در ظاهر به نظر می‌رسد هزینه اجرای کف سازی با پرلیت گران باشد. اما به مرور زمان نداشتن مشکلات و استهلاک، خود نوعی مقرون به صرفه بودن این نوع مصالح در ساختمان است. زیرا با یکبار هزینه، یک عمر کف ساختمان خود را بیمه کرده‌اید.

وزن ساختمان نکته چهارم است. اگر شما هم در کف و هم در شیب بندی پشت بام از پرلیت استفاده کنید به مزیت واقعی آن پی خواهید برد. زیرا بار مرده ساختمان را به شدت کاهش دادید.

پرلیت مناسب برای کف سازی

پرلیتی برای ساختمان شما مناسب است که به طور درستی فرآوری شده باشد. نکته حائز اهمیت چگالی و میزان خلوص پرلیت است. اگر پرلیت از مواد ناخالص یا اینکه به روش غیراستاندارد آماده سازی شود، حتما طی سالها در درون ساختمان مشکلاتی ایجاد می‌شود. واکنش‌های شیمیایی در بتن، خوردگی و وجود موریانه از جمله مشکلات در بکار بردن از پرلیت نامناسب است.

پرلیت مناسب برای کف سازی با توجه به ارتفاع و سطح کار، باید دانه بندی مناسبی بکار برده شود که در بخش بالا نحوه‌ی شیب بندی پرلیت توضیح دادیم.

اجزای تشکیل دهنده پرلیت در کف سازی ساختمان

در کف سازی ساختمان علاوه بر پرلیت از چه موادی استفاده می‌شود؟ پرلیت به تنهایی بدون خاکه برای کف سازی استفاده می‌شود. برای تهیه ملات از آب، پودری پرلیت به جای ماسه و سیمان استفاده می‌شود.

تاثیر پرلیت بر مقاومت کف سازی و شیب بندی ساختمان

اگر مقدار پرلیت و مصرف سیمان را بتوانید بدرستی اختلاط بگیرید ملات پرلیت شما مقاومت بالایی در کف سازی و شیب بندی ساختمان برخوردار خواهد بود.

وزن پرلیت شیب بندی

وزن پرلیت در شیب بندی بسته به نوع و اندازه دانه دارد. با توجه به خاصیت پوزولانی پرلیت، مصرف سیمان در شیب بندی و کف سازی خیلی کمتر می‌شود. مثلا در یک متر مکعب پرلیت فقط 50 کیلوگرم سیمان کافی است استفاده شود تا ملاتی با مقاومت مناسب به شما بدهد. بدین جهت پرلیت گزینه بسیار خوبی در کاهش بار مرده ساختمان است.

شیب بندی پرلیت

عایق بودن پرلیت در کف سازی و شیب بندی ساختمان

در کف سازی و شیب بندی ساختمان مخصوصاً در زمین‌های مرطوب، استفاده از مصالح بی کیفیت نمی‌تواند مانع از ورود رطوبت به کف نشود. مانند خیلی از ساختمان‌ها بعد از مدت کوتاهی شاهد نم زدگی و رطوبت از سطح زمین خواهیم بود. پس برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به سطح بهتر است از مصالحی استفاده کنیم که نقش عایق رطوبتی را داشته باشد.

عامل دیگر عایق صوتی است که پرلیت ویژگی عایق صوت و آتش را به دلیل ماهیت آتشفشانی مثل پوکه معدنی داراست. با استفاده از پرلیت صدا از طبقات به بخش‌های دیگر نمی‌رود.

هزینه‌های پرلیت شیب بندی و کف سازی ساختمان

هزینه شیب بندی و کف سازی در ساختمان سازی بستگی به آنالیز سازنده در بکار بردن مصالح و محاسبه وزن و اجرای سبک سازی در ساختمان مورد نظر دارد. بطور خلاصه اگر پرلیت را نسبت به پوکه معدنی در نظر بگیریم، مسلماً هزینه بیشتر می‌شود. زیرا دانه پرلیت به دلیل فرآوری از قیمت بالاتری برخوردار است. اما در مقایسه با لیکا یا پوکه صنعتی ارزان تر و خیلی مقرون به صرفه تر است.

بطور کلی در بحث سبک سازی ساختمان پرلیت گزینه بسیار مناسبی است. پرلیت از نظر هزینه حمل نسبت به پوکه معدنی ارزان‌تر است، در نتیجه تفاوت قیمتی آنچنانی با پومیس یا پوکه ندارد. پس برای شیب بندی یا کف سازی ساختمان خود پرلیت را فراموش نکنید حتماً انتخابی مناسب، مقرون به صرفه است.

نحوه خرید پرلیت برای شیب بندی و کف سازی ساختمان

برای خرید پرلیت در شیب بندی و کف سازی ساختمان با شماره‌های زیر در تماس باشید تا بتوانید از مشاوره در اجرا درست پرلیت از کارشناسان ما بهره ببرید.

برای دریافت مشاوره رایگان با این شماره‌ها در تماس باشید تا محصول شما در کوتاه‌ترین زمان به مقصد برسد.

09120386287

09144974210

امتیاز شما برای این مقاله

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا