پرلیت ساختمانی بررسی ویژگی ها و کاربرد های آن
پرلیت ساختمانی چیست
بیشترین مصرف پرلیت به صنعت ساختمان دارد. در کشور ما ایران حدود 40 درصد از مجموع پرلیت خام و منبسط شده در صنعت ساخت و ساز مورد مصرف قرار میگیرد. عموما مصرف پرلیت به سه دسته تقسیم میشود:
- مصرف به شکل سبکدانه
- مصرف به صورت دانه بندی، از مش پودری و میکرونیزه تا سایزهای بزرگتر.
- مصرف پرلیت در تولید بتن سبک
پرلیت در ترکیب با مواد دیگر نیز در صنعت ساختمان کاربرد دارد و برای ساخت انواع ملات بکار برده میشود. موادی که با پرلیت اختلاط خوبی دارند از جمله، سیمان، گچ، و آهک گزینههای معمول برای اختلاط با پرلیت هستند. از ترکیب این مواد تولیداتی مانند، پوشش دیوار، سقف، پوشش لولههای فولادی، حفاظت از تیرها، ستونها و دیوارها در برابر آتش سوزی و ساخت قطعات پیش ساخته را خواهیم داشت.
برای ساخت ملات پرلیت حدود 25 درصد وزن مخلوط از سبکدانه پرلیت استفاده میشود که در بسیاری از مواقع از مخلوط این سبکدانه به همراه سبکدانههای دیگر نظیر ورمیکولیت استفاده میگردد.
استفاده از ملات سیمان برای نماسازی و مکانهایی از سازه که در معرض رطوبت میباشند متداول است.
استفاده از ملات پرلیت ساختمانی بوسیله اسپری کردن انجام میشود.
ویژگیهای پرلیت ساختمانی
پرلیت در مقایسه با دیگر مصالح خاصیت جذب صوتی بسیار بالایی دارد. پرلیت در تولید دیوارههای سبک پیش ساخته در مقابل تنشها پایدار است و ترک نمیخورد. در برابر حریق به خوبی مقاومت میکند و نارسانای حرارتی است. وزن بلوکهای ساخته شده با پرلیت باعث صرفه جویی استفاده از آهن در ساختمان میشود. بطور خلاصه ویژگی پرلیت بدین شرح است:
- وزن کم
- هدایت حرارتی پایین
- افت صوتی مناسب
- مقاومت در برابر آتش
- دوام و پایداری شیمیایی
- جذب آب پایین
مشخصات فیزیکی پرلیت ساختمانی
- رنگ پرلیت خام در بسیاری موارد خاکستری، سیاه، سبز، قهوهای، و قرمز است.
- رنگ پرلیت منبسط شده در بیشتر مواقع سفید است.
- پرلیت از نظر جلا و بافت دارای جلای چرب و بافت شیشهای است.
- عموما میزان درصد آب در پرلیت 2-5 درصد است.
- دمای منبسط شدن و یا نقطه نرم شدن؛ 871-1093 درجه سانتیگراد است.
- میزان حجم انبساط یافته 10 تا 20 برابر حجم اولیه است.
- سختی پرلیت 5.5 تا 7 موس ( شکننده و دارای خرد شوندگی بالا) است.
- رسانایی آن ضعیف است.
- وزن بسیار کم در حالت منبسط
- هدایت حرارتی پایین 0/043 – 0/093 وات بر سانتیگراد
دریافت قیمت پوکه معدنی
کاربرد پرلیت ساختمانی
پرلیت در صنعت ساختمان و پتروشیمی و حتی در صنعت کشاورزی کاربرد زیادی دارد. اما در ساختمان …
در تهیه لعابهای رنگی میتوان استفاده نمود.
در کاشی کف و سرویس های بهداشتی، پرلیت به میزان 12 تا 35 درصد جایگزین فلدسپارت است.
پرلیت خام برای تهیه سیمان پوزولان و بتن به کار میرود.
- ساخت الکترود
- تولید سیمان
- تولید مواد منفجره
- متالوژی
- تولید زئولیت مصنوعی
- فیلتر و صافی
- تولید فیبر شیشه ای
- تولید سرامیک
- سانیرهها
- لعاب رنگی
- سرامیک الکتریکی
- سیمان پوزولان
- سایندهها
عایق بودن پرلیت ساختمانی
اگر از پرلیت به درستی استفاده شود یعنی دانه بندی مناسب داشته باشد تخلخل سطحی نما بسیار کاهش پیدا میکند. نتیجه این کار از آلودگی نما و جذب گرد و غبار جلوگیری میشود. البته با ترکیب پرلیت و چسب با روش پرس کردن میتوان پانلهای عایق صوت و مواد عایق حرارت در دماهای بالا تولید کرد.
برای تولید قطعات پرلیت که خصوصیت عایق صوتی دارند از پرلیت، پشم سنگ، و پرکنندههایی نظیر رس، نشاسته و یا سدیم سیلیکات استفاده میشود.
پرلیت به عنوان اندود مقاوم در مقابل آتش و نیز عایق حرارتی در دماهای بین 200 تا 800 درجه سانتیگراد را به خود اختصاص میدهد. چگالی پایین بتن سبک پرلیت عامل مهمی در عایق بندی است.
مزایای پرلیت ساختمانی
مزایای استفاده از پرلیت در ساختمان سازی:
- تسریع در اجرا
- کاهش بار مرده ناشی از اندودکاری
- عایق بودن
- جلوگیری از ترک خوردگی
یکی دیگر از مزیتهای پرلیت در ساختمان سازی، تولید آجر پرلیتی است. برای تولید این نوع آجر مخلوط پرلیت به صورت هیدرولیکی در قالب فشرده شده و پس از خروج از قالب تحت فشار بالا عمل آوری میشود.
از مجموع پرلیت فرآوری شده در جهان 70 درصد آمیخته با گچ، 15 درصد آمیخته با سیمان و 15 درصد مصارف دیگر دارد.
وزن پرلیت ساختمانی
با توجه به آزمایشات محققین به این نتیجه رسیدهاند ترکیبات شیمیایی روی وزت مخصوص سنگها اثر میگذارد. سیلیکا بیشترین گستره و بزرگترین تاثیر را دارد و پس از آن اکسید آهن، آهک، منیزیم، پتاسیم و آب با افزایش وزن مخصوص درصد سیلیکا، پتاس و آب کاهش مییابد و درصد اکسیدهای آهن، آهک و منیزیم افزایش مییابد.
وزن مخصوص به میزان محتوی آب نیز بستگی دارد. شیشههایی با وزن مخصوص بالا شامل مقدار کمتری از آب هستند. آنهایی که ورن مخصوص پایینتری دارند محتوی آب بالاتری دارند.
به دلیل وجود 2 تا 6 درصد آب ترکیبی در پرلیت خام با حرارت دادن سریع در دمای 700 تا 1100 درجه سانتیگراد نرم گشته و تا 10 برابر حجم اولیه خود یا بیشتر منبسط میشود. و به مادهای سفید برفکی و سبک با دانسیته 40 تا 180 کیلوگرم بر متر مکعب تبدیل میشود.
مقاومت پرلیت ساختمانی ( دوام پرلیت ساختمانی )
درباره مقاومت پرلیت ساختمانی میتوان به بتنهای پرلیتی اشاره نمود. بتن پرلیتی در مقایسه با دیگر بتنهای معمولی و سبک دارای ضربه پذیری بسیار خوبی است. برای این کار آزمایشات متفاوتی از جمله آزمایش تراکم توسط چکش مارشال انجام گرفته است. در این مشاهده بتن پرلیت در مقایسه با سایر بتنها در برابر ضربه دهها برابر مقاومتر است.
با کمک پرلیت در بتن این امکان فراهم میشود تا انرژی ضربه صرف جمع شدگی و خزش در بتن گردد.
ضربه پذیری بتن میتواند در سازههای مهم از قبیل نیروگاهها، مراکز هستهای، پناهگاهها، ساختمانهای مهم و غیرقابل استفاده و توجیه پذیر از لحاظ فنی و اقتصادی باشد. بطور خلاصه میتوان گفت دوام مقاومتی پرلیت ساختمانی بالاست.
نحوه خرید پرلیت ساختمانی
در نحوهی خرید پرلیت ساختمانی بهتر است ابتدا با انواع دانهبندی و دانسیته پرلیت آشنا شوید. برای دریافت اطلاعات با شماره روی سایت تماس بگیرید. بطور اجمالی؛ پرلیت دانه بندی 3-7 با دانسیته 150 تا 170 کیلو گرم بر متر مکعب با وزن 15 تا 17 کیلوگرم در هر کیسه 100 کیلوگرمی آماده فروش و در دسترس مشتریان است. قیمت این نوع پرلیت ساختمانی از مترمکعبی 300 هزار تومن شروع میشود. برای دریافت لیست قیمت هر سایز بندی با مشاورین فروش ما در سایت کانیار تماس باشید: 09120386287
سلام مقاله خیلی خوبی است . متشکرم