طرز تهیه پرلیت چگونه است؟
طرز تهیه پرلیت به چه صورتی است؟ پرلیت چیست؟ سنگ پرلیت یا پرلایت در طبیعت، نوعی ماده معدنی است که رنگهای مختلفی دارد. معمولا بین خاکستری تا سیاه و رنگهای سبز، قهوهای و قرمز بیشتر یافت میشود. پرلیت در صنعت به دو نوع خام و پخته طبقه بندی میشود.
یکی از مهمترین متغیرها در پرلیت خام محتوی و نوع آب و گاز موجود در آن است. نیرویی که موجب ساختار سلولی متخلخل در پرلیت منبسط میشود، انبساط بخار آب موجود در آن و گازهای دیگر است. در مقاله امروز با نحوهی تولید پرلیت بیشتر آشنا شوید.
طرز تهیه پرلیت
طرز تهیه پرلیت یا انواع دانههای پرلیت، با استخراج این ماده خام از معادن پرلیت شروع میشود.
- عملیات خردایش یکی از اولین فعالیتهایی است که در معدن پرلیت رخ میدهد.
- پس از آن دانه بندی و سپس حمل دانهها به کوره است. هدف از ارسال پرلیت به داخل کورهها انبساط این ماده معدنی ارزشمند است.
- برای انبساط پرلیت از کورههای افقی دوار و یا کورههای عمودی ثابت استفاده میشود.
- در کورهها گرمایش اولیه تا دمای 350 درجه سانتیگراد صورت میگیرد.
- پرلیت خام گرم شده و به کوره قائم که منبع حرارتی آن گازوئیل یا گاز است منتقل میگردد.
در کورهها گرمایش به صورت شوک حرارتی از 700 تا 1100 درجه سانتیگراد انجام میگیرد که میزان آن بستگی به ترکیب شیمیایی و میزان آب موجود در پرلیت دارد.
در عملیات فوق آب موجود در سنگ خام پرلیت خارج و به میزان چهار تا بیست برابر منبسط میشود. ذرات سفید رنگ از این عملیات با سطوح نرم و مخملی با کمک جریان هوا به سمت بالا رسانده میشود. بعد از این بخش این ماده سبک از کوره خارج و به سیلوهای بسته بندی انتقال پیدا میکند. البته در طول مسیر با کمک جریان هوا مواد سفید رنگ به بالا حرکت داده شده، و مواد زاید در سطح پایین میماند و به طرف پایین کوره سقوط میکند.
با توجه به آمار برخی از کارخانجات تولید پرلیت یک کوره با ظرفیت یک تن در ساعت میتواند بین 5 تا 8 مترمکعب در ساعت پرلیت منبسط تولید کند.
نگاهی به اهمیت پرلیت
بیشتر مصارف پرلیت به صورت منبسط شده است اما به شکل خام نیز، کاربرد خاص خود در صنعت را نیز دارد. در ارتباط با اهمیت پرلیت میتوان به ویژگیهای پرلیت اشاره کرد. مشخصات مهم آن بدین شرح است:
- چگالی کم
- رسانایی ضعیف
- خنثی بودن
- غیر قابل احتراق بودن
- سختی کم
- درخشندگی خوب
- قابلیت جذب بالا
- قابلیت ارتعاش بالا
در بخش بعدی به فرآیند تولید سنگ پرلیت در معدن و کارخانه اشاره میشود.
سنگ پرلیت معدن
سنگ پرلیت در معدن فرآیند خاصی را طی میکند. همان طور که در بالا گفته شد پرلیت خام از معادن رو باز استخراج شده و در کارخانه عمل خردایش صورت میگیرد و در نهایت دپو میشود. در سنگ شکنهای فکی سایز سنگدانه ریز و خردتر میگردد. حال نوبت خشک کن افقی است که برای کاهش میزان آب پرلیت خام وارد این قسمت میشود.
معمولا در این مرحله میزان رطوبت دانه پرلیت خام به یک درصد میرسد. در ادامه فرآیند تولید پرلیت در یک سیستم بسته که شامل سرند، کلاسیفایر هوایی و کوبیت وارد میشود تا خردایش ثانویه بر روی آن انجام شود.
مراحل تولید پرلیت در کارخانه
در مرحله اول که همان خردایش اولیه صورت گرفته است، دانههای بزرگتر حاصل از تولید مجددا به سنگ شکن فکی برمیگردد. غبار تولیدی در مراحل خردایش توسط سیستم غبارگیر و کلاسیفایر جمع آوری میگردد. بعد از آن پرلیت تولید شده در سایز مناسب نیز جهت انتقال به سیستم پخت و انبساط انتقال مییابد.
به منظور تولید پرلیت منبسط مواد وارد بخش کوره میشود. معمولا در برخی کارخانجات عملی به نام پیش گرمایش داریم که قبل از ورود به کوره پرلیت به این مرحله وارد میشود. پیش گرمایش مواد خام تا دمای چهارصد درجه میتواند میزان ذرات ریز تولید شده در فرآیند انبساط را کاهش دهد که نتیجه آن راندمان تولید بیشتر و محصول یکنواختتر است.
در کوره دمای پرلیت به 760 تا 980 درجه سانتیگراد میرسد معمولا این میزان دما با سوخت گازوئیل تامین میشود. در دمای فوق مواد پرلیت خام کم کم نرم میشود در نتیجه رطوبت پرلیت شروع به آزاد شدن میکند و به شکل بخار خارج میشود.
فرآیند حاضر باعث میشود دانههای پرلیت افزایش حجم دهد و دانهها چهار تا بیست برابر بیشتر و بزرگتر میگردد.
در کارخانهها سیستمی به نام فن مکنده موجود است که پرلیت منبسط را از کوره خارج میکند. فن مکنده پرلیت منبسط را از کوره خارج کرده و به طرف بخش جمع آوری هدایت میکند. مواد زائد همانطور که در بالا گفته شده به بخش پایینی سقوط میکند. این مقدار مواد معمولا 5 درصد از کل محصولات را در بر میگیرد.
در بخش بعدی پرلیتهای منبسط باید برای سرد شدن و در نهایت بسته بندی آماده شوند. اما محصولات تولیدی و دانههای پرلیت قبل از بسته بندی وارد بخش دانهبندی میشوند. برای جمعآوری پودر پرلیت در انتهای کار از فیلترهای مخصوص به نام بگ فیلتر یا جت فیلتر استفاده میگردد.
طرز تهیه خاک پرلیت
طرز تهیه خاک پرلیت همان مسیر تولید پرلیت خام است. به طوریکه دانههای ریز و پودری شکل آن در مشهای مختلف در مسیر تولید به سمت سیلوهای بسته بندی هدایت میشود. اما خواص پرلیت در کشت گیاهان و نقش آن در کشاورزی بسیار حائز اهمیت است. در کشت هیدروپونیک نیز از پرلیت استفاده فراوانی میشود. برای آشنایی با کاربردهای پوکه معدنی بر روی لینک کلیک کنید.
پرلیت در کاشت گیاهان در حیطه صنعت و بومی نقش بسیار مهمی دارد. محدودیت منابع آب و خاک به عنوان دو نهاده اصلی تولید محصولات کشاورزی به علاوه مشکلاتی نظیر شوری، سدیمی و ماندابی خاک مسایل مهمی هستند در کشور با آن روبرو هستیم.
با در نظر گرفتن شرایط فوق الذکر یکی از مهمترین راهکارهای خروج از این بحرانها کشت بدون خاک است. امروزه محدودیت کمی و کیفی منابع آب و خاک به عنوان بستر اصلی تولیدات کشاورزی در مقیاس جهانی مطرح است.
در همین راستا درصد بالایی از اراضی قابل کشت در ایران به درجات مختلف با مسایل شوری، سدیمی و ماندابی بودن روبرو میباشند.
با در نظر گرفتن این شرایط، به نظر میرسد اتخاذ سیاستهای جدید و فراهم نمودن شرایط مناسبتر برای تامین نیاز غذایی گیاهان لازم است. در این میان مصرف پرلیت و حتی پوکه معدنی یک پیشنهاد کاملا اقتصادی و علمی میباشد.
برای دریافت قیمت پرلیت و قیمت پوکه معدنی با 09144974210 و 09120386287 در تماس باشید
امیدواریم که مقاله ” طرز تهیه پرلیت ” مورد توجه شما دوستان عزیز قرار گرفته باشد. سبکدانه کانیار را با نظرات خود همراهی کنید.
خیلی هم عالی خسته نباشید
🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏